0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

7 tips op Nationale Verander je wachtwoorden-dag

Het is dinsdagavond. Met een kop thee zit je rustig op de bank wat mail bij te werken, het laatste nieuws te lezen en wat financiële zaken te regelen. De kans is groot dat je voor deze apps hetzelfde wachtwoord gebruikt. Makkelijk? Ja, dat wel. Maar veilig? Zeker niet. Dat is precies de reden waarom het vandaag Nationale verander je wachtwoorden-dag is.

24 november is op initiatief van het Openbaar Ministerie, Tweakers en Veilig Internetten uitgeroepen tot Nationale Verander je wachtwoorden-dag. Deze dag is bedoeld om Nederlanders bewust te maken van het gevaar van dezelfde wachtwoorden of wachtwoorden die makkelijk te raden zijn. De zogeheten zwakke wachtwoorden. Maar wanneer is een wachtwoord zwak? En hoe maak je dan wel een sterk wachtwoord? interparts heeft een aantal handige tips voor je.

Zwakke wachtwoorden

Met een zwak wachtwoord maak je het hackers heel makkelijk om toegang te krijgen tot jouw netwerk. Hoe makkelijker jouw wachtwoord is, hoe groter het risico is dat er ingebroken wordt. Niet alleen in jouw privégegevens, maar ze kunnen ook jouw zakelijke netwerk kraken. Het is dus belangrijk dat niet alleen jijzelf, maar ook al jouw medewerkers zich bewust zijn van de noodzaak van een sterk wachtwoord.

De meest gebruikte zwakke wachtwoorden (gebruik die dus niet!)

  • test123
  • admin
  • Welkom01
  • 123456789
  • abc123
  • qwerty
  • password

Sterke wachtwoorden: Meer tekens = beter!

Wat is dan wel een goed wachtwoord? We geven je 7 tips voor een ijzersterk wachtwoord:

  1. Vuistregel is dat hoe meer tekens je gebruikt, hoe sterker het wachtwoord wordt.
  2. Gebruik liever geen wachtwoorden die te maken hebben met je privéleven. Bedenk een wachtwoord dat niet gemakkelijk te raden is.
  3. De meeste wachtwoorden moeten aan een aantal eisen voldoen. Vaak gaat dat om het volgende:
    • minimaal 8 karakters
    • gebruik van hoofd- en kleine letters
    • gebruik van speciale tekens of cijfers
  4. Gebruik in je wachtwoord ook een = teken er tussenin en een afsluitend teken als extra karakter. Bijvoorbeeld een !-teken of het @-teken.
  5. Je kunt ook voor een afsluitende punt kiezen. Dit wordt nog weinig toegepast (ook niet in generatoren)
  6. Gebruik geen wachtwoord, maar een zin. Bijvoorbeeld: mijn eerste auto die ik kocht was een Opel Astra in 1990. Neem nu de eerste letter van ieder woord en je wachtwoord is: meadikweOA=1990
  7. Heel belangrijk! Zorg dat je voor verschillende programma’s en applicaties een ander wachtwoord gebruikt. Vul je wachtwoord aan met een + of & gevolgd door de eerste drie letters van de app of het programma. Bijvoorbeeld voor je Bol.com account wordt het dan: meadikweOA=1990+bol!

Zo krijg je een combinatie die voor jou prima te onthouden is, maar niemand kan raden. Wacht niet langer en wijzig je wachtwoord direct!

Stop je wachtwoorden in de (digitale) kluis

Het is natuurlijk belangrijk dat je al die wachtwoorden kunt onthouden. En dat wordt best lastig als je veel wachtwoorden hebt. Tegenwoordig zijn er digitale password kluizen waar jij al je wachtwoorden veilig achter slot en grendel kunt bewaren. Het is dan wel zaak dat je het wachtwoord van je kluis absoluut niet vergeet. Ben je het wachtwoord van de kluis toch kwijt, dan heb je een grote uitdaging. Want niemand kan er dan meer in. Daarom is ook een goede back-up onontbeerlijk. interparts kan hier prima in adviseren!

Neem geen enkel risico en gebruik 2FA

Nog veiliger: interparts biedt sinds een aantal jaar diverse vormen van de zogeheten ‘two factor authentication’ (2FA) aan. Om vast te stellen dat jouw identiteit klopt, moet je als gebruiker twee veiligheidsfactoren invoeren. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord, vul je een tweede factor in. Bijvoorbeeld een 6-cijferige code, gezichtsherkenning of een melding die je accepteert in je mobiele app. Voor bedrijven die gevoelige gegevens op grote schaal moeten beschermen, is de ‘two factor authentication’ van interparts een uitkomst. Wil je meer informatie of een demonstratie van het gebruik van 2FA van interparts, neem dan contact met de ICT-beheerders van interparts op.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen