0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Bedrijven aansprakelijk voor datalekken

In een tijd waarin zelfs antivirussoftware misbruikt wordt om computers aan te vallen is het goed om je te verdiepen in de valkuilen. Heb jij je bedrijfsgegevens goed beschermd? En wat als er toch een lek in zit?

Wat zijn datalekken eigenlijk?

Een datalek is het gevolg van een beveiligingsprobleem. Datalekken ontstaan als persoonsgegevens (al dan niet met opzet) zijn gestolen of kwijtgeraakt. Of op een onrechtmatige manier zijn verwerkt. Voorbeelden zijn:

  • het stelen van een database met adressen en creditcardnummers
  • persoonsgegevens die zijn opgeslagen zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven
  • een verloren usb-stick of gestolen laptop waar gevoelige informatie op staat
  • inbraak door een hacker
  • Een Ddos aanval of cyberaanvallen (malware)

Persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee iemand identificeerbaar is. Bijvoorbeeld: naam en adresgegevens, e-mailadressen, geboortedatum, bankrekeningnummers en alle andere informatie die leidt naar een persoon.

Wanneer ben je aansprakelijk?

Je bent als bedrijf wettelijk verplicht om persoonsgegevens van jouw klanten goed te beveiligen. Word je toch gehackt of zijn je gegevens gelekt, dan zal je moeten aantonen dat je daar niets aan had kunnen doen. Maar als je de hack of het lek wel had kunnen voorkomen, dan wordt dat gezien als nalatigheid. In dit laatste geval moet je de schade vergoeden. Zelfs als je de opslag of het beveiligen van jouw systeem en bedrijfsgegevens hebt uitbesteed.

Kosten en gevolgen bij een datalek

Wanneer je te maken hebt met een datalek, kun je ook nog eens voor een flinke kostenpost komen te staan. Heb je te maken met een datalek? Meld deze dan direct bij het Meldpunt voor datalekken. Doe je dit niet, dan krijg je juist een boete! Gedupeerden kunnen ook een schadeclaim bij je indienen. En krijg je te maken met de kosten die jouw organisatie moet maken om een datalek verder af te handelen en om je systemen weer beter te beveiligen voor de toekomst.

Laat persoonsgegevens niet in verkeerde handen komen

De veiligheid van persoonsgegevens is cruciaal. Jouw gegevens moeten jouw gegevens blijven. En die van jouw klanten mogen ook niet in de verkeerde handen vallen. Met een aantal IT-oplossingen kan interparts de veiligheid van jouw gegevens waarborgen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen