0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Cybercrime: hoe voorkom je aanvallen en virussen op je netwerk?

Digitale spionage en cybercrime vormen een grote bedreiging voor het bedrijfsleven. Was het vroeger nog voldoende om een goed antivirusprogramma op je computer te hebben, nu is het een must om te zorgen dat je netwerkbeveiliging goed op orde is. Wij leggen je uit hoe je een aanval herkent en hoe je een cyberaanval kunt voorkomen.

DDoS aanvallen

De meest voorkomende aanval is een DDoS aanval, een denial of service attack. Tijdens zo'n aanval wordt een enorme hoeveelheid verbindingsverzoeken naar de server gestuurd. Je systeem is dan niet meer beschikbaar of crasht. DDoS aanvallen kunnen veel schade aanrichten en worden vaak ingezet bij servers in datacenters, maar ook in het MKB, webshops en bij de overheid.

Aanvallen via software

Een bijna onzichtbare vorm van cybercrime is het plaatsen van malware (malicious software). Dit is ongewenste software die de normale werking van door jou gebruikte software verstoort. De malware kan toegang geven tot data, blokkades opwerpen, functies overnemen of permanente schade aanbrengen aan het netwerk, (mobiele) devices of servers.

Eens in de zoveel tijd wordt de software verbeterd; niet alleen de functionaliteiten, maar er wordt ook aandacht besteed aan het verbeteren van kwetsbaarheden. Voer updates dus meteen uit! Zo worden deuren gesloten voor cybercriminelen en is je organisatie beter beveiligd.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een virus dat al jouw persoonlijke data, foto's en bestanden versleutelt. Zonder encryptiesleutel is jouw data vervolgens volledig onbruikbaar. Tegen betaling wordt je data vaak weer vrijgegeven. Maar zelfs al heb je betaald en ontvang je de sleutel, dan werkt die helaas niet altijd.

Wat kan je doen om aanvallen en virussen te voorkomen?

Als gebruiker herken je een aanval meestal pas als het te laat is, namelijk doordat je systeem gecrasht is. Toch zijn er vaak al kleine aanwijzingen dat er iets niet klopt. Als je deze tips in acht neemt beperk je de kans op een aanval aanzienlijk:

  • Maak je wachtwoorden sterk. Check of je netwerk niet met een standaard wachtwoord zoals "admin" beveiligd is.
  • Houd je software altijd up-to-date, voer updates meteen uit.
  • Zorg voor een goede back-up oplossing.
  • En schakel heel snel als je iets verdachts opmerkt! Zodra je een bestand niet kan openen, een vreemde extensie achter een bestand ziet, een programma logo ontbreekt of je iets anders vreemds opmerkt, schakel dan zo snel mogelijk interparts in.

Wil je advies op maat in de strijd tegen dit soort attacks en virussen? Neem dan contact op met interparts en wij helpen je om jouw data veilig te stellen!

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen