0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

interparts - werkplek online

SAN (Storage Area Network)

Al je bestanden automatisch synchroniseren

Back-uppen en synchroniseren worden vaak in één adem genoemd. Toch is er een belangrijk verschil. Bij een online backup worden gegevens veiliggesteld van locatie A naar B. Zo heb je altijd een reservekopie achter de hand op een andere locatie. Bij synchroniseren worden bestanden op twee plekken identiek gehouden. Om twee (of meer) mappen identiek te maken, kan een synchronisatieactie ook bestanden verwijderen.

SAN: Storage Area Network

De storage oplossingen SAN en NAS lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Zowel SAN als NAS richt zich op het leveren van extra capaciteit op netwerken. Het grote verschil tussen beide oplossingen is dat een NAS-systeem direct gekoppeld is aan een netwerk, terwijl een SAN een opslagnetwerk is dat via kabelverbindingen servers aan schijven koppelt.

SAN is meer gericht op het gebruik van één bepaald besturingssysteem. Het SAN bestandssysteem wordt - in tegenstelling tot NAS - geregeld door de servers in plaats van door het apparaat zelf. Ook het maken van backups is verschillend: een SAN maakt een identieke kopie van elk blok, of deze nou leeg is of niet. Een NAS doet dit per bestand in plaats van per blok. Dit betekent dat een NAS veel ruimte bespaart.

Een SAN maakt het zogenaamde LAN-free back-uppen mogelijk. Dit heeft als groot voordeel dat alle data geconsolideerd wordt opgeslagen in een centraal storage-netwerk; het SAN. Een SAN verbindt alle storage-servers van alle merken en platformen met elkaar zodat ze veel efficiënter kunnen worden benut. Als alle data centraal zijn opgeslagen heb je direct een veel beter overzicht op de werkelijke behoefte aan storage en kan een "overschot" aan storagecapaciteit eenvoudig worden toegewezen aan plaatsen waar te weinig storagecapaciteit voorhanden is.

Voordelen SAN online backup:

  • Veilig via het internet synchroniseren
  • Eenvoudig informatie delen tussen verschillende besturingssystemen
  • Schaalbaar: capaciteit is makkelijk uit te breiden
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen