0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

5 tips om nep-mail en nep-telefoontjes te herkennen

Hoe vaak komt het niet voor dat er een mail in je mailbox zit, die je wijst op een mogelijk virus, een gewonnen prijs of het bevestigen van bankinformatie? Ben je wel eens gebeld door een Engelstalige dame die jouw gebruikersnaam of wachtwoord van je bedrijf wilde weten? Nep-telefoontjes en nep-mails zijn er in steeds grotere getalen. Criminelen bellen op, zeggen dat ze van bedrijf X zijn en dat je computer gevaar loopt. Het is een trucje. Want terwijl jij een degelijk praatje aanhoort, en in onwetendheid persoonlijke of financiële informatie geeft, installeren deze criminelen in no-time schadelijke software op je computer en krijgen ze toegang tot al jouw zakelijke en privé-gegevens.

interparts zet 5 tips voor je op een rij om nep-mail en nep-telefoontjes te herkennen, te voorkomen en te herstellen.

Tip 1: Stuur dit artikel door!

Jijzelf zult na het lezen van dit artikel op je hoede zijn, maar het is belangrijk dat jouw medewerkers, familie en vrienden ook nep-mails en nep-telefoontjes herkennen. Stuur dit artikel daarom gelijk door, en leg het je kinderen ook goed uit!

Tip 2: Zo herken je een nep-mail

  • Controleer het adres van de afzender. Vaak zie in je in het e-mailadres van de afzender vage gegevens of tekens staan. Dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken.
  • Als er in een mail gevraagd wordt om je persoonsgegevens te controleren of aan te passen, dan moeten je nekharen automatisch rechtop gaan staan. Bedrijven en instanties waar jij zaken mee doet, vragen dat nooit via de e-mail.
  • Vroeger stonden nep-mails vaak nog vol taalfouten. En zag de opmaak van de mailing er nogal onprofessioneel uit. Nep-mails zien er tegenwoordig steeds beter uit. Maar als je een echte en een valse mail met elkaar vergelijkt, dan is het verschil vaak duidelijk zichtbaar!
  • Klik nooit zomaar op een link of een bijlage zoals een zip bestand in een e-mail die je niet vertrouwt! Links en bijlagen in nep-mails zorgen er voor dat er schadelijke software (malware) op je computer wordt geïnstalleerd of dat je naar een frauduleuze website wordt geleid. Controleer daarom het mailadres van de link door, zonder er op te klikken, je cursor op de link te zetten en te kijken welk adres er verschijnt.

In alle situaties geldt: twijfel je, of vertrouw je het niet, bel dan even met de afzender. Gebruik niet de contactgegevens in de mail, maar zoek deze zelf op!

Tip 3: Zo herken je een nep-telefoontje

Of jij het nu zelf bent, de telefoniste, je vrouw, je zoontje... Zonder er erg in te hebben, neem je de telefoon op en krijg je iemand aan de lijn. Soms een Nederlandstalige maar ook vaak een (gebrekkig) Engelstalige die zich voordoet als een medewerker van jouw bank, internetprovider of een instantie waarmee je werkt. Wanneer deze persoon vraagt naar persoonlijke gegevens zoals je rekeningnummer of inloggegevens, staat je maar één ding te doen; zo snel mogelijk de verbinding verbreken!

Dit zullen bedrijven waarmee je samenwerkt nooit op deze manier met je bespreken. Ook als je gebeld wordt en iemand jou vertelt dat de instellingen van je internet of software niet goed staan, moet je alert zijn. Geef nooit zomaar je zakelijke of persoonlijke gegevens af. Ook geen wifi wachtwoorden of login gegevens van e-mail.

Tip 4: Maak regelmatig een goede Back-Up

Bedrijfsgegevens zijn van onschatbare waarde. Ze vormen de kern van jouw onderneming en moeten dus goed bewaard en beschermd worden. Wil je zeker zijn van je zaak? Dan is een goede back-up een must. Mocht je data toch beschadigd of versleuteld zijn door een virus, dan heeft interparts diverse methodes om de schade te beperken. Maar als er echt niks meer te redden valt, dan is een goede back-up goud waard. Back-ups zijn er in verschillende vormen, van je inbox tot je complete server. Van ieder uur tot maandelijks. Laat je adviseren door interparts welke maatregelen voor jou noodzakelijk zijn!

Wist je dat in bepaalde branches het zelfs verplicht is een extra back-up te maken op een ander medium?

Tip 5: Slachtoffer van criminele praktijken? Neem direct contact met interparts op!

Als je ondanks deze tips toch slachtoffer bent geworden van deze zogenoemde phishing-praktijken dan raden we je aan om zo snel mogelijk contact met interparts op te nemen. Noteer bovendien het valse telefoonnummer voor de politie, wijzig je wachtwoorden en blokkeer eventueel je creditcards.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen