0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

6 tips om cybercriminelen deze zomer op afstand te houden

Het zal je maar overkomen: gevoelige data die open en bloot op straat komt te liggen tijdens je welverdiende zomervakantie. Dat is zuur thuiskomen. Een kwaadwillende is in staat om heel eenvoudig, snel en ongestoord zijn gang te gaan op een online omgeving. We geven je 6 tips om het risico op een online inbraak tijdens deze zomer te verkleinen.

Tip 1: Maak medewerkers bewust van de risico’s

De belangrijkste schakel in het beschermen van gegevens en in het voorkomen van een aanval of inbraak is de mens. Je kunt nog zoveel technische maatregelen nemen, maar dit heeft alleen zin als de nut en noodzaak van beveiliging verankerd is in jouw bedrijfscultuur. En zelfs in jouw privésituatie. Zorg dat medewerkers en gezinsleden bekend zijn met hoe hackers te werk gaan en hoe malware verspreid wordt. Met goede voorlichting beperk je de beveiligingsrisico’s van jouw bedrijf. Ook tijdens de zomervakantie.

Tip 2: Pas op met gratis spelletjes

Een aanvulling op tip 1. Gebruik jij of gebruikt een van jouw gezinsleden de zakelijke laptop ook privé? Het komt zeer geregeld voor dat eigen privé-apparatuur zoals mobiele telefoons en niet-versleutelde usb-sticks aangesloten worden op de laptop van het werk. Met als gevolg dat virussen, spyware en Trojaanse paarden die zich in apps zoals gratis spelletjes verstopt hebben, zich razendsnel verspreiden en zo jouw bedrijfsnetwerk infecteren. Ons advies is om een goed beveiligd access point in huis te hebben, gezinsleden/ buren / vrienden te laten inloggen via een gastnetwerk en op vakantie zo min gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Zodoende kan iemand niet per ongeluk een virus bij een bezoek achterlaten met alle gevolgen van dien.

Tip 3: Gebruik het liefst geen openbare wifinetwerken op vakantie

Ben jij op vakantie en wil jij toch je zakelijke e-mail checken? Wees je ervan bewust dat openbare wifinetwerken vaak heel kwetsbaar zijn en door cybercriminelen gebruikt worden om niet alleen persoonlijke maar ook zakelijke informatie te achterhalen. Beter is om je e-mail maar ook je banksaldo te checken via een beveiligd wifinetwerk.

Tip 4: Maak een back-up voordat je op vakantie gaat!

Een goede back-up is goud waard! Neem jij je zakelijke of privé laptop mee op vakantie, zorg dat je een goede back-up hebt gemaakt voor je vertrekt! Gebeurt het je onverhoopt toch dat je data om welke reden dan ook op straat komt te liggen, dan heb je altijd nog je back-up.

Ook thuis kan er ingebroken worden tijdens je vakantie. Ook daarvoor geldt, zorg dat je vóór je op vakantie gaat een back-up maakt van al je bestanden en bewaar deze op verschillende opslagmediums, zoals een USB-stick!

Tip 5: Wees alert op verlies of diefstal van je laptop of telefoon

Je zal niet de eerste zijn waarvan zijn zakken worden gerold op een toeristisch plein en je telefoon wordt gestolen. Of degene die zijn handbagage met laptop per ongeluk laat staan op het vliegveld.

Zorg er daarom voor dat jouw mobiele telefoon of laptop goed vergrendeld is met een wachtwoord die lastig te kraken is. En begeef je je in een drukke toeristische omgeving? Zorg dat je smartphone veilig opgeborgen is.

Tip 6: Controleer de beveiligingsmaatregelen in jouw organisatie

Dagelijks worden er nieuwe kwetsbaarheden in hard- en software ontdekt. Het is daarom van groot belang dat je de beveiliging van jouw netwerk geregeld laat controleren. De Pentest van interparts brengt in kaart of jouw ICT-infrastructuur nog steeds weerbaar genoeg is. Met een Pentest proberen we opzettelijk (uiteraard met jouw goedkeuring) in jouw systeem in te breken met als doel kwetsbare plekken te vinden en beter te beveiligen. Daarbij denken we als een hacker en werken als een hacker. Met het grote verschil is dat we jouw beveiliging juist kunnen verbeteren. Je ontvangt na de uitvoering een duidelijk rapport met de bevindingen, mogelijk risico’s en kwetsbaarheden.

Ben je terug van vakantie en benieuwd hoe jouw organisatie er qua veiligheid voor staat? Vraag dan een adviesgesprek bij ons aan.

Meld een datalek

O ja…Of het nou zomervakantie is of niet, bij een ernstig datalek ben je verplicht om dit direct te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Doe je dit niet, dan ben je in overtreding en kun je een fikse boete verwachten. Dat zou dan een dure vakantie kunnen worden.

 

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen