0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Heb ik een VPN verbinding nodig of is het een hype?

Vijftien jaar geleden stond de techniek nog in de kinderschoenen, maar inmiddels hoor je overal reclames voor VPN diensten. Heb je een VPN verbinding nou echt nodig? Interparts zet de voor- en nadelen op een rij.

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network, een soort privénetwerk dus. Met een VPN verbinding leg je een versleutelde 'tunnel' aan tussen je digitale apparaat (laptop, tablet of smartphone) en de servers van de VPN aanbieder. Daar wordt je aan een nieuw IP-adres gekoppeld. Dit nieuwe adres deel je met anderen en wisselt regelmatig. Op die manier is het dus niet meer te onderscheiden welk verkeer van wie is, of waar het vandaan komt.

Niet zo mooi als het lijkt

Veel VPN aanbieders doen grote beloften, maar de werkelijkheid is niet altijd zo mooi. Het is absoluut waar dat je online activiteiten met een VPN verbinding veel moeilijker naar jou te traceren zijn. Maar het is niet zo dat je internetverkeer dan volledig anoniem is. Je IP-adres is namelijk niet de enige manier waarop je gevolgd kan worden. Veel websites hebben bijvoorbeeld trackingcookies en ook als je ergens inlogt, ben je niet meer anoniem.

Cybercrime

Een VPN verbinding is veiliger dan een gewone internet verbinding. Maar dat wil niet zeggen dat je beschermd bent tegen alle vormen van cybercrime. Het hacken van je wachtwoorden kan alsnog en phishingmails of malware worden ook niet tegengehouden door een VPN verbinding. Dit staat namelijk los van je IP-adres. Uiteraard zijn daar wel andere oplossingen voor zoals een goede spamfilter en het gebruik van two-factor autorisatie.

De voordelen van een VPN

Uiteraard heeft een VPN verbinding wel degelijk voordelen. Als particulier is je privacy op het internet veel groter en ben je moeilijker te volgen voor partijen als providers en adverteerders. Daarnaast biedt een VPN grote voordelen als je vaak afhankelijk bent van openbare wifinetwerken. Met een VPN verbinding kan je bijvoorbeeld veilig internetbankieren op een openbaar netwerk zonder bang te hoeven zijn voor hackers.

Bedrijven zijn beter af met een VPN

Zakelijk gezien biedt het gebruik van een VPN veel voordelen. Als je op verschillende locaties met mensen samenwerkt (en dat gebeurt al als je medewerkers hebt die vanuit huis werken), dan wil je dat data snel en zonder tussenkomst van anderen verzonden kan worden. Dit kan het beste via een eigen VPN verbinding. Waar je als particulier vaak afhankelijk bent van een openbare VPN verbinding, kan je als zakelijke klant je eigen VPN verbinding aan laten leggen.

Waar moet je op letten bij VPN aanbieders?

Ben je overtuigd en wil je graag van een VPN verbinding gebruik maken? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Ten eerste mag je meteen je vraagtekens zetten bij gratis VPN-diensten. Die zijn namelijk vaak traag, hebben meestal een datalimiet en nemen het niet altijd even nauw met de privacy voorwaarden.

Zakelijk gezien is het zeker aan te raden om een betaalde dienst af te nemen. Bij voorkeur een aanbieder die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het is een snel netwerk dat veel data tegelijk kan processen (low latency)
  • De servers staan bij voorkeur in Nederland
  • Het hoofdkantoor staat in een land waar de overheid de privacy van burgers respecteert (dus bijvoorbeeld niet in de USA, China of Rusland)
  • De privacy-voorwaarden zijn goed opgesteld en voldoen aan de Nederlandse wetgeving
  • Het is een betrouwbare, ervaren partij die niet uit is op snel gewin

Tip: pas op met vergelijkingssites, die worden namelijk vaak gesponsord door de VPN aanbieders!

Metro-Net is de zakelijke VPN oplossing

Metro-Net van interparts is een voorbeeld van een betrouwbare VPN verbinding, die aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Met Metro-Net verbind je mensen die op verschillende plekken met elkaar samenwerken in één gesloten netwerk, zonder tussenkomst van routable internet. Dit betekent dat je kunt besparen op de kosten die je normaal zou maken om de beveiliging tussen de verschillende locaties te realiseren. Metro-Net is bovendien snel én uiteraard staan onze servers gewoon in Nederland. Daarnaast bieden wij nog veel meer zakelijke diensten zoals back-up oplossingen en andere Security Appliances. Zo houd je alles bij één betrouwbare, Nederlandse partij en dat geeft onze klanten een veilig gevoel.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen