0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Google en ontgoogle jezelf!

De zoekresultaten van Google vormen steeds vaker de eerste indruk die mensen van je krijgen. Als dit een goed beeld van jezelf geeft, is er niets aan de hand. Maar wat als de zoekresultaten informatie bevatten die niet klopt of ongewenst is?

Ook werkgevers of opdrachtgevers zoeken steeds vaker online informatie. Google jezelf eens. Kom je ongewenste of onjuiste informatie tegen? Lees dan hieronder de tips om ongewenste zoekresultaten in Google te verwijderen.

1. Dien een verwijderingsverzoek in bij Google

Sinds 2014 is het eenvoudiger geworden om zoekresultaten van Google te verwijderen. "Het recht om vergeten te worden" is toen door het Hof van Justitie van de Europese Unie afgedwongen. In de praktijk betekent dit dat je een formulier moet invullen met een verzoek tot verwijdering van zoekresultaten van Google. Ook zoekmachine Bing heeft zo'n formulier. Het wordt alleen gehonoreerd als het gaat om een zoekresultaat waarin jouw voorkomt en wat ontoereikend, irrelevant of buitensporig is. Google zal een afweging maken of jouw privacy opweegt tegen het algemeen belang. De grootste kans van slagen heb je als het gaat over gegevens die identiteitsfraude kunnen stimuleren (bsn, paspoortkopie, creditcardnummer) schendingen van copyright en andere wetsovertredingen. Op mijnonlineidentiteit.nl kan je lezen hoe je zo'n verwijderingsverzoek indient bij Google en Bing.

2. Informatie van websites en forums verwijderen

Met het verwijderen van zoekresultaten ben je er nog niet. Want dat bepaalde informatie niet meer vindbaar is met een zoekmachine betekent niet dat die informatie zelf verdwenen is! Je zal dus ook de informatie bij de online bron moeten verwijderen. Dit kan een flinke klus zijn waarbij je niet altijd op medewerking hoeft te rekenen. Heb je op een forum een verhitte mening gegeven? Dan kan je die het beste zelf verwijderen. Als dat niet meer kan, zal je de moderator van het forum moeten aanschrijven met een verzoek tot verwijdering. Hetzelfde geldt voor verouderde informatie op een website. Een verzoek tot verwijdering heeft altijd meer kans van slagen als je dit helder en vriendelijk formuleert, maar ook dat is geen garantie.

3. Social media ontgooglen

Het ontgooglen van social media berichten is een geval apart. Berichten of foto's die je deelt kunnen zich razendsnel verspreiden. Dat kan heel positief zijn, maar als deze berichten een verkeerd opgevat worden of een negatief beeld geven, kan het je leven flink ontregelen! Zelf een ongewenst bericht verwijderen, is de eerste stap. Maar daarna zal je volgers die je bericht hebben gedeeld, moeten vragen om hetzelfde te doen. Met de snelheid waarmee dit soort berichten zich verspreiden is dat eigenlijk niet te doen. Wees dus altijd heel voorzichtig met uitingen op social media!

Facebook profiel ontgooglen
Ga naar de privacy instellingen van Facebook. Hier kan je een vinkje verwijderen bij de vraag of zoekmachines een link naar je tijdlijn mogen plaatsen. Dit is een belangrijke overweging omdat je Facebook-profiel vaak een van de eerste zoekresultaten vormt!

LinkedIn profiel ontgooglen
Eigenlijk is LinkedIn alleen bedoeld voor je professionele gegevens en die wil je zo zichtbaar mogelijk maken. Maar mocht je dat om bepaalde redenen toch niet willen, dan kan je dat aanpassen in de privacy instellingen. Dan moet je twee dingen doen: de keuze of je profiel openbaar is aanpassen (dit kan per onderdeel) en de url van je openbare profiel niet meer laten eindigen met je naam.

Google+ profiel ontgooglen
Dit profiel is vrij belangrijk omdat Google het graag hoog in de zoekresultaten laat verschijnen. Wil je dat niet? Ga dan naar je eigen Google+ profielpagina. Daar vind je bij instellingen het kopje "profiel". Door het vinkje weg te halen bij "Anderen helpen mijn profiel te vinden in zoekresultaten" ontgoogle je het profiel. Google gebruikt soms ook jouw profielfoto in online advertenties van producten die je hebt aanbevolen. Om te voorkomen dat dit gebeurt kan je in jouw privacy instellingen aangeven dat je dat niet wilt.

Ten slotte
Een groot deel van de informatie op internet publiceer je zelf via jouw social media kanalen. Bedenk dus altijd goed wat je wilt delen en hoe dat overkomt! Om te bepalen wie jouw berichten kan zien, is het belangrijk om je privacy instellingen goed te bekijken. Op http://www.mijnonlineidentiteit.nl/ vind je meer informatie over dit onderwerp.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen