0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Bij meeste bedrijfswebsites zijn gegevens van bezoekers niet veilig

Zo'n 86% van de Nederlandse bedrijfswebsites die privacygevoelige gegevens verwerken, heeft de beveiliging daarvan onvoldoende op orde. Naast veiligheidsrisico's voor sitebezoekers, dreigen ondernemers hierdoor ook steeds meer omzet mis te lopen. Dat blijkt uit gecombineerd onderzoek van MKB Servicedesk en SIDN, de beheerder van het .nl-domein.

SSL encryptie te herkennen aan https://

Van de bijna 429.000 bedrijfswebsites uit het onderzoek die gevoelige data verwerken, deden iets meer dan 367.000 (85,6%) sites dat zonder enige vorm van SSL-encryptie. Secure Sockets Layer (SSL) is een manier om de verbinding tussen browser en webserver te beveiligen. De data die via deze verbinding loopt wordt versleuteld via een protocol. Websites met SSL-encryptie zijn te herkennen aan https:// en het slotje in de adresbalk van de browser. Bij de meest uitgebreide variant (EV SSL) toont de browser de bedrijfsnaam in een groen vlak in de adresbalk. 

Meldplicht datalekken

De Wet Bescherming Persoonsgegevens schrijft voor dat websites die wachtwoorden, persoonsgegevens of betaalinformatie verwerken, goed beveiligd worden. Het advies is om hiervoor een SSL of een andere up-to-date versleutelingsmethode toe te passen. Doe je dat niet, dan kan dat je een boete tot 4500 euro opleveren.

"De wet is veel strengere eisen gaan stellen aan ICT-beveiliging, zoals ook de meldplicht voor datalekken die sinds 1 januari 2016 voor bedrijven geldt, zegt directeur Willem Overbosch van ondernemersplatform MKB Servicedesk. "We zijn nu iets meer dan een jaar verder, maar veel ondernemers zijn zich hier nog steeds nauwelijks van bewust of hebben geen idee wat van hen verwacht wordt", merkt hij.

Google zoekresultaten slechter zonder SSL

Niet alleen de veiligheid van je website loopt gevaar zonder SSL-certificaat, ook wordt je website slechter gevonden. Google "straft" alle websites zonder SSL-protocol door deze lager te ranken in de zoekresultaten. Sinds 1 januari van dit jaar geven browsers zoals Chrome en Firefox zelfs een expliciete waarschuwing voor een "onveilige verbinding". Vrijwel alle sitebezoekers klikken dan weg. Toch zonde als je veel geld steekt in je vindbaarheid!

Ook een SSL-certificaat?

"Met een paar simpele stappen en tegen geringe kosten is het al voor elkaar",aldus Emanuel van der Wiel van interparts. "Wij bieden simpele, maar ook hele uitgebreide SSL certificaten. We kijken samen welke oplossing het beste past bij jouw website. Wacht dus niet langer en neem contact op met onze afdeling Support!"

Bron: accountantweek

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen