0252 - 419 169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Is jouw computer besmet met ransomware?

Vorige week was het weer raak met een grote ransomware-aanval. Dit keer bij de gemeentelijke diensten in de Amerikaanse stad Atlanta. Sindsdien zijn heel wat diensten in deze stad flink ontregeld. Zo moesten politieverslagen met de hand uitgeschreven worden, rekeningen cash betaald worden en rechtbanken hebben zaken uitgesteld. 

Een virus, dat ransomware genoemd wordt, versleutelde op 22 maart bestanden op veel gemeentecomputers. Vaak eist een hacker losgeld om de computers en bestanden weer vrij te geven. In deze zaak heeft de hacker maar liefst 40.000 euro aan bitcoins geëist. Of de stad betaald heeft, is nog niet duidelijk. Maar vaak is de verleiding groot om te betalen, omdat de gevolgen van een cyberaanval veel duurder kunnen zijn. Maar dat raden we bij interparts toch echt af!

Wat kun je het beste doen als jouw systeem met ransomware besmet wordt? We geven je vijf tips.

Tip 1. Neem direct contact op met interparts

We analyseren meteen wat er hand is en gaan jouw bestanden zo snel mogelijk isoleren.

Tip 2. Betaal niet!

De kans dat jij een goede ontsleutelcode van de hacker krijgt waarmee je bestanden vrijgegeven worden, is heel klein. En dan ben je dus ook nog eens je geld kwijt.

Tip 3. Zorg altijd voor een goede back-up

Het is enorm frustrerend als je computers besmet zijn met ransomware. Maar als je een goede back-up hebt, dan kun je hopelijk nog veel bestanden herstellen. Zorg daarom dat je altijd een goede back-up voor jouw bestanden maakt!

Tip 4. Maar… zet niet gelijk zelf je back up terug

Want straks wordt ook je back-up gegijzeld door de hackers. Neem altijd direct contact met ons op. Wij kijken eerst wat nodig is, om jouw computers te herstellen.

Tip 5. Beveilig je website en je e-mail!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Omdat veel websites van MKB’ers nog steeds niet goed beveiligd zijn, is deze doelgroep tegenwoordig een gewilde prooi voor hackers. Zorg daarom dat de beveiliging van jouw website maar ook je e-mail server op orde is. Hackers gaan sneller naar ‘de buren’ als het bij jou te lastig wordt.

Vraag je je af waarom hackers bitcoins willen?

Hackers vragen steeds meer om losgeld in de vorm van Bitcoins. Een bitcoin is een betaalmiddel die niet direct te traceren is aan iemands identiteit. Zoals je dat wel kunt zien bij een bankrekening. De hacker blijft dus anoniem. En dat is iedere crimineel natuurlijk een groot voordeel.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen