0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Digitale nalatenschap, heb jij het al geregeld?

Als een dierbare overlijdt, wil je wel bij zijn foto's, online gegevens en digitale documenten kunnen. Maar wat als je geen inloggegevens van accounts hebt? Of zelfs geen toegangscode van de smartphone of laptop?

Digitale erfenis

Het begrip "digitale erfenis" is een verzamelnaam van alles wat een overledene op digitaal gebied achterlaat. Veel digitale zaken zijn helaas niet goed geregeld bij een overlijden. Als je door een verklaring van erfrecht een "rechthebbende nabestaande" bent, ben je in principe eigenaar van de apparatuur van de overledene. Je bent dan ook bevoegd om accounts op te zeggen of gegevens op te vragen, maar dan moet je wel de inloggegevens hebben!

Wie heeft er toegang?

De beschikking over inloggegevens wordt steeds belangrijker. Doordat je als nabestaande vaak niet weet waar iemand allemaal op geabonneerd was, kan je de accounts niet opzeggen en blijven ze "doorleven". Maar het gaat ook om belangrijker zaken zoals bankgegevens. Vaak wordt er via internet gebankierd en zijn er dus geen papieren bankafschriften. Soms is het probleem nog groter en gaat het over de vraag of je überhaupt wel recht hebt op die gegevens. Je krijgt als kind namelijk niet altijd onbeperkt toegang tot de bankgegevens van je ouders!

Minimaal drie maanden

Vroeger was de tip om alle abonnementen, zoals internet- of telefoon, zo snel mogelijk op te zeggen vanwege de kosten. Maar tegenwoordig is het juist slimmer om deze nog zo'n drie maanden aan te houden. Dat kost misschien wat geld, maar dan kun je wel via het e-mailaccount andere accounts opzeggen en kun je nog gebruik maken van de SMS-controle of 2-staps verificatie die daar vaak voor nodig is.

Social media

Met name social media vormen een groot probleem bij een overlijden. Wat te doen met een Facebook, Twitter of LinkedIn account? Soms weten de "vrienden" van de overledene nog niet eens dát de persoon is overleden. Wat je zelf kunt regelen na het overlijden van een dierbare hangt natuurlijk af van je eigen kennis op social media gebied. Een stappenplan voor het opzeggen van social media-accounts, kan je vinden op de website van Digitale Nazorg.

Zij kunnen helpen bij het beëindigen van online diensten, maar ook bij datarecovery of juist data vernietiging. Maar accounts compleet verwijderen is eigenlijk niet mogelijk, want als er eenmaal iets op internet staat, is het vrijwel onmogelijk het daar af te halen.

Tips voor je Digitale Nalatenschap

Hoe kun je voorkomen dat erfgenamen na jouw overlijden problemen krijgen met je digitale erfenis?

  • Neem een digitale erfenis op in je testament. Beschrijf daarin wie gerechtigd is tot jouw digitale gegevens.
  • Neem een stuk papier en noteer daarop alle diensten, gebruikersnamen, wachtwoorden en codes. Of maak er een bestand van en print dat of deel het met een naaste.
  • Een alternatief voor een stuk papier is een digitale kluis. Hier kun je al je gegevens, accounts, wachtwoorden en nabestaanden in kwijt. De digitale kluis wordt dan vrijgegeven aan de aangewezen persoon na jouw overlijden.

Bron: DigitaleNazorg.nl

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen