0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaard

Vanuit onze inventarisatie, gesprekken en evaluaties van diverse partijen is bekend dat sommige verwerkers en door hen ingeschakelde sub-verwerkers, in de Verenigde Staten (VS) gebaseerde bedrijven en organisaties zijn, die onder het zogenoemde EU-VS Privacy Shield vallen. Dit is het verdrag voor data-uitwisseling tussen de EU en de VS.

EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaard

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) heeft afgelopen week het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaard. Dat betekent dat bedrijven en organisaties in de EU geen persoonsgegevens aan de VS meer kunnen doorgeven op grond van het Privacy Shield. Volgens het Hof bieden modelcontracten daarentegen nog wél een geldige grondslag voor doorgifte van gegevens naar de VS mits voldoende aangetoond kan worden dat er voldoende waarborgen op het gebied van de beschermingsniveau (privacy) zijn.

Geen wetgeving voor bescherming persoonsgegevens in VS

In de VS bestaat geen algemene wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens. De VS hebben daarom geen passend beschermingsniveaus, dat wil zeggen: vergelijkbaar met het niveau in de EU. Dat betekent dat organisaties in de EU niet zonder meer persoonsgegevens mogen doorgeven aan de VS.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekijkt ondertussen binnen de European Data Protection Board (EDPB) wat de praktische gevolgen zijn van de uitspraak. En wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. 

Meer weten?

Wij volgen de ontwikkelingen hierover op de voet. Zodra er meer bekend is over eventueel te ondernemen acties of stappen, zullen we hier een update over geven. Zijn er in de tussentijd vragen of wil je meer weten, bel ons dan gerust op 0252-419169 of e-mail naar support@interparts.nl.


Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen