0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Hangt jouw ‘cloud’ met gegevens boven de EU of de VS?

Data opslaan in de cloud, het is tegenwoordig heel normaal. Zowel particulieren als bedrijven bewaren steeds vaker hun gegevens op servers van ICT bedrijven. Dat lijkt veilig, maar vaak wordt deze data bewaard op servers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zijn jouw gevoelige gegevens dan wel voldoende beschermd?

De AVG beschermt

Binnen de Europese Unie gelden vrij strenge regels als het gaat om het bewaren van persoonsgegevens. Alle landen en organisaties moeten zich houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Toezichthouders hebben echter ontdekt dat niet alle clouddiensten zich aan de privacywetgeving houden.  Zo wordt er soms data doorgestuurd, bijvoorbeeld naar de VS. Dat is een risico, want daar worden persoonsgegevens minder goed beschermd dan in Europa.

Overeenkomst tussen Europa en de VS

Zijn er dan geen afspraken over data uitwisseling tussen Europa en de VS? Zeker wel! Tot 2020 gold de zogeheten Privacy Shield-overeenkomst. Die regelde het verplaatsen en opslaan van gegevens tussen Europa en de VS. Maar volgens het Europese Hof waren de hierin opgenomen afspraken niet voldoende. Het Hof verklaarde daarom in 2020 dat de overeenkomst ongeldig is.

Nieuw principe akkoord over data-uitwisseling

De EU en de VS onderhandelen al bijna twee jaar over een nieuwe privacydeal. Maar gelukkig zit er nu schot in de zaak: eind maart heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een nieuwe privavydeal gesloten met de Amerikaanse president Joe Biden. Details over dit principe akkoord ontbreken echter nog. Als de deal definitief wordt, mogen gegevens van EU-burgers weer vrij naar Amerikaanse bedrijven stromen.

Modelcontracten over gegevensuitwisseling

Dan zijn er nog de modelcontracten van de AVG. Die worden (bij het ontbreken van algemene wetgeving) opgesteld tussen individuele bedrijven die gegevens uitwisselen. Door een modelcontract te gebruiken, kunnen bedrijven persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten of werknemers wél gewoon doorsturen naar landen waar deze gegevens minder goed beschermd zijn dan in Europa. Toch blijft de vraag of je dat moet willen?

Houd jij je data liever dicht bij huis?

Het uitzoeken van welke afspraken er zijn gemaakt tussen jouw clouddienst en eventuele doorstuur locaties in andere landen, is nogal tijdrovend en ingewikkeld. Houd jij je data liever veilig dicht bij huis? Denk dan eens aan online opslag of andere clouddiensten van interparts. Onze servers staan veilig in Nederland op een locatie waar alleen Interparts bij kan komen (in Haarlem, Amsterdam of gewoon in de Bollenstreek). En uiteraard voldoen we aan alle eisen die volgens de AVG gesteld worden. Prettig idee toch?

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen