0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Pas op voor Corona-oplichters

Het is niet alleen oppassen dat je niet besmet raakt door Corona, maar ook dat je niet opgelicht wordt door nepberichten die op het Coronavirus inhaken. Sinds de uitbraak zijn er veel meldingen binnengekomen van malafide phishing mails, sms’jes en appjes. Bijvoorbeeld uit naam van het RIVM of autoriteiten zoals banken.

Internetcriminelen zijn (helaas) creatief

Criminelen zijn slim en haken direct in op de actualiteit. Er gaan nu al talloze verschillende berichten rondt, geïnspireerd door Corona. Creatief zijn de criminelen dus zeker! Zo bieden ze bijvoorbeeld een antibacteriële bankpas aan waarvoor je jouw bankgegevens moet invullen op een nepwebsite. Of ze richten zich tot mensen die online thuiswerken en sturen nepmails met linkjes om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Andere internetcriminelen proberen via nepwebsites mondkapjes te verkopen, bellen om geld te werven voor slachtoffers van het coronavirus of bieden vaccinaties tegen het virus aan.

Licht medewerkers goed in

Eenmaal binnengedrongen in jouw netwerk kunnen ze ongestoord hun gang gaan, met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om jouw medewerkers hierover goed te informeren. Zeker nu zoveel mensen thuiswerken.

Let bij iedere email, sms of appje op de volgende kenmerken:

  • Moet je klikken op een onbekende link? Niet doen! Bel bijvoorbeeld eerst de bron op of zij daadwerkelijk een mail hebben gestuurd.
  • Zit er een bijlage in de mail van een onbekende? Open deze niet! Vraag ook dit eerst na. Mail niet terug, maar bel het bedrijf en verifieer of zij een mail met bijlage gestuurd hebben. Gebruik overigens niet het telefoonnummer dat in de mail staat, maar zoek het juiste nummer op internet. Want als de internetcriminelen slim genoeg zijn, zullen ze ook een neptelefoonnummer communiceren in de mail.
  • Is het een onbetrouwbare bron die je verzoekt een bestand of applicatie te openen? Doe dit niet! Maar ga ook dat eerst na.

Lees ons artikel ‘Hoe herken ik een nepmail’ nog eens na voor meer tips. Extra waakzaamheid is in alle opzichten geboden!

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen