0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Thuiswerken is weer de regel

Sinds 26 november 2021 geldt weer het advies: werk thuis. Of je er nu blij mee bent of niet, het is niet anders. Maar wist je dat er ook wettelijke eisen worden gesteld aan een thuiswerkplek? En dat werkgevers een zorgplicht hebben voor een goede thuiswerkplek voor hun werknemers?

Wettelijke eisen aan de thuiswerkplek

Werkgevers moeten - ook als hun werknemers thuiswerken - zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. In de Arbowet staat dat je als werkgever elke arbeidsplaats moet betrekken in je arbobeleid, dus ook de thuiswerkplek. Dat betekent dat die plek ergonomisch ingericht moet zijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is vaak vrij eenvoudig te realiseren.

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

De werkgever bepaalt per werknemer welke onderdelen en technische systemen nodig zijn. Die moeten erop gericht zijn om bij te dragen aan de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het functioneren van de werknemer. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om hun werknemers voor te lichten over hoe ze hun thuiswerkplek zo ergonomisch mogelijk kunnen gebruiken. Dit betekent niet dat je als werkgever meteen voor alle thuiswerkers een zit-sta-bureau aan moet schaffen, maar wellicht kan je een speciaal rugkussen verzorgen of iets van kantoor in bruikleen geven. Bekijk alles in het redelijke.

Tips voor een goede thuiswerkplek

Lang niet iedereen heeft thuis een goed ingerichte werkplek, dat kan nek-, schouder- of rugklachten als gevolg hebben. Gelukkig is daar vaak met simpele oplossingen iets aan te doen. We geven je 5 tips voor het inrichten van een goede thuiswerkplek:

  1. Zorg dat de tafel of het bureau van je personeel op de juiste hoogte staat, zodat de onderarmen goed op het blad liggen.
  2. Zorg dat ook het beeldscherm op de juiste hoogte staat: de bovenrand van het beeldscherm mag iets onder ooghoogte zijn. Dit kun je heel makkelijk aanpassen door bijvoorbeeld een laptop op een stapel boeken te plaatsen.
  3. Bij het werken op een laptop: voorzie je personeel van een apart toetsenbord en losse muis, dan kan het beeldscherm op de juiste hoogte staan en kan je toch in een goede houding typen.
  4. Misschien nog wel het belangrijkste: wissel genoeg van werkhouding! Zorg dat je werknemers regelmatig bewegen. Haal een glas water, doe een paar rek- en strekoefeningen of plan eens een wandelvergadering waarbij iedereen met oortjes in een stuk buiten gaat lopen.
  5. Zorg voor een goede verbinding. Niets is zo frustrerend als een systeem dat steeds vastloopt of een online vergadering waarbij de helft wegvalt.

Hoe creëer je een goede online verbinding?

De belangrijkste voorwaarden voor een goede online thuiswerkplek zijn een stabiele internetverbinding en een goed thuiswerksysteem. Met een online werkplek van interparts kun je werken wanneer je wilt en waar je maar wilt. Online werken, bestanden delen, vergaderen met collega’s en bellen met klanten wordt zo heel eenvoudig. Je maakt via de cloud verbinding met het bedrijfsnetwerk en hebt zo al je gegevens, software en documenten binnen handbereik.

Investeer in een veilig en snel netwerk

Inmiddels is het voor iedereen wel duidelijk dat thuiswerken een vast onderdeel zal blijven in het bedrijfsleven. Dat onderstreept het belang van een optimaal functionerende ICT infrastructuur, goede beveiliging en apparatuur voor thuis. De cloud systemen van interparts bieden je snelheid, flexibiliteit en veel gemak. Van werkgevers krijgen we vaak vragen over de veiligheid van cloud systemen. Logisch, want op veel bedrijfsnetwerken staat vertrouwelijke informatie. Uiteraard zorgen wij voor een optimale veiligheid van jouw data. Onze servers staan in Nederland, onze systemen zijn altijd op meerdere manieren beveiligd en ook AVG-technisch is online werken de beste oplossing.

Klinkt dat goed? Neem dan contact op! interparts informeert je graag en heeft passende oplossingen voor elk bedrijf.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen