0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Cyberaanvallen en datalekken aan de orde van de dag

Eind januari was er een groot datalek bij de GGD waardoor alle gegevens van mensen die een coronatest hadden gedaan, verhandeld werden. Afgelopen week moest een middelbare school in Gelderland losgeld betalen omdat de gegevens van leerlingen waren versleuteld door een cyberaanval. In dezelfde week was er een mega-datalek in Frankrijk waarbij de medische gegevens van bijna 500.000 patiënten op straat lagen en werden de klantgegevens van dierentuin- en pretparkbezoekers ineens verkocht via het darkweb. Is dit toeval of slechts het topje van een ijsberg?

Dagelijkse kost

Gisteren nog vielen de gegevens van tienduizenden studenten van InHolland in handen van hackers. Deze en andere grote datalekken halen het landelijke nieuws, maar zonder dat we het merken is het dagelijks aan de orde: cyberaanvallen waarbij allerlei gegevens buit worden gemaakt. Gevoelige informatie komt in handen van criminelen met kwade intenties. Niemand weet waar de gegevens exact terecht komen, maar schadelijk is het hoe dan ook.

Een lek zit in een klein hoekje

De gegevens van dierentuin- en pretparkbezoekers kwamen door een menselijke fout bij  Ticketcounter online. Het bedrijf heeft het bestand inmiddels offline gehaald, maar criminelen hadden al kopieën gemaakt en proberen Ticketcounter hiermee te chanteren. Het datalek in Frankrijk kwam aan het licht doordat de redactie van een blog over cyberveiligheid ontdekte dat er medische gegevens verhandeld werden. De informatie verscheen later ook op internet. De Franse Minister van Digitale Technologie heeft al bekend gemaakt een onderzoek in te stellen en een miljard extra uit te trekken voor cyberveiligheid.

Veiligheid voor alles

In Nederland ontstaat langzaam het besef dat wij ook een Minister van Digitale Zaken nodig hebben. Maar zolang die er nog niet is, is het belangrijk om zélf te zorgen dat je gegevens veilig zijn en dat je handelt volgens de richtlijnen van de AVG. Je moet er toch niet aan denken dat jouw privé gegevens of zakelijke gegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude, phishing of stalking? interparts kan je helpen om dat te voorkomen.

Tips ter voorkoming van een datalek

We geven je een aantal tips die jouw cyberveiligheid vergroten en een hoop leed kunnen voorkomen.

  • Trap niet in phishing mails! Controleer het adres van de afzender, verstuur nooit persoonsgegevens of wachtwoorden via de e-mail en klink niet op links of bijlages die je niet vertrouwt.
  • Maak je medewerkers bewust van de risico’s! Maak duidelijke afspraken en laat iedereen regelmatig zijn wachtwoord wijzigen.
  • Maak regelmatig een goede back-up! Mocht je data beschadigd of versleuteld zijn door een virus, dan heeft interparts diverse methodes om de schade te beperken. Maar als er echt niks meer te redden valt, dan is een goede back-up goud waard.
  • Ben je toch slachtoffer geworden van een cyberaanval waarbij gegevens bemachtigd zijn? Meld dit dan bij het Meldloket Datalekken Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is geen vriendelijk verzoek, maar een plicht! Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete.

Werken volgens de richtlijnen van de AVG

Het gevaar van een datalek schuilt in een klein hoekje. Gelukkig biedt interparts slimme ICT oplossingen die je helpen datalekken te voorkomen. Uiteraard hebben we diverse virusscanners, firewalls en back-up mogelijkheden. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het werken met Secure Online Drive, een veiliger alternatief voor DropBox en andere publieke diensten voor het delen van bestanden. Of het installeren van Two Factor Authentication, daarmee bouw je een extra veiligheidstoets in en voorkom je dat onbevoegden of kwaadwillenden op jouw netwerk komen. Wil je meer informatie? Lees dan dit artikel over veilig werken in de cloud of neem contact met ons op.

Kom in actie voordat het te laat is

Waarschijnlijk heb jij al een virusscanner geïnstalleerd en heb je het gevoel dat jouw gegevens wel veilig zijn. Zo’n vaart zal het toch niet lopen? Maar het feit dat jouw ingaande en uitgaande internetverkeer gescand wordt, zegt lang niet alles! Wil je de ultieme test doen? Vraag dan een PEN-test aan bij interparts. Met jouw toestemming gaan we als het ware op de stoel van de hacker zitten en proberen we opzettelijk in te breken. Zo vinden we de kwetsbare plekken van jouw systeem. Maar met één groot verschil: we breken in om vervolgens jouw beveiliging te kunnen verbeteren!

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

7 tips om veilig te werken in de cloud

Clouddiensten, ook bekend als cloud computing, zijn populair en niet meer weg te denken als het om opslag en delen van data gaat. Maar hoe veilig is werken in de cloud? En heb je deze veiligheid zelf in de hand? interparts geeft 7 tips om veilig in de cloud te werken.